Rágcsáló felszerelések megjelenítése

  Rágcsálók  
 

Kínai csíkos törpehörcsög

 
  Cricetulus barabensis  
 

Kínai csíkos törpehörcsög

 
  Élőhelye Kína mellett megtalálható Kazahsztán területén és a Bajkál-tó környékén is. Mint minden hörcsög a kínai csíkos törpehörcsög is magányos állat. Míg más törpehörcsögök jól tarthatók párban, addig a kínai csíkos törpehörcsög csak magányosan tartható. Amennyiben szaporítani szeretnénk kedvencünket, 1 pár számára minél nagyobb férőhelyet válasszunk és rakjunk a terráriumba sok szénát és más különféle búvóhelyet pl. papírhengerek. A nőstény agresszív magatartása miatt lényeges, hogy a hím el tudjon bújni párja elöl. Táplálására különféle magvak alkalmasak. Sok állati fehérjét fogyaszt, ezért napi rendszerességgel biztosítsunk számára lisztkukacot, sajtot vagy túrót.
 
  Csincsilla  
  Chinchilla lanigera  
  Csincsilla  
  Dél-Amerikában, Chile, Peru, Bolívia és Argentína lakója. A hegyvidéki életmódjára utal a sűrű, tömött bundája. Kedvelt kisemlős, tartására tágas magasabb építésű ketrec felel meg. A ketrec fontos eleme a faág, amelyen állataink előszeretettel ücsörögnek. Növényevő, fontos számára a jó minőségű széna, emellett friss ivóvíz biztosítása, napi szinten. Finom, puha bundáját rendszeres porfürdőzéssel tudja tisztán tartani. Erre a célra egy elfektetett műanyag vagy üveg edényt helyezzünk el, melyben a homok vastagsága 1-2 cm legyen és állataink kényelmesen beleférjenek.  
  Törpenyulak  
     
  Törpenyúl  
  A törpenyulak őse az üregi nyúl egész Európában elterjedt. A mai változatok a domesztikáció hatására alakultak ki. Főleg a gyerekek kedvenc háziállata a törpenyúl. Léteznek már egészen apró termetű közel 1 kilósra növekvő fajtái. Számos színben és változatban tenyésztik. Tartására tágas ketrec felel meg. Növényevő, rendszeresen és sokat eszik. Főleg magvakat, nyúltápot fogyaszt. Ivóvízre és friss szénára, zöldségfélékre napi rendszerességgel szüksége van. Könnyen, gyorsan szelídülnek. Mivel nagy a mozgásigényük ezért érdemes kiengedni őket a lakásban. Természetesen felügyelettel, mert a magára hagyott nyúl, kárt tehet a bútorainkban és megrághatja a vezetékeket is.  
  Degu  
  Octodon degus  
  Degu  
  Dél-Amerikai Andok hegység bokros füves területein honos. Aki még nem látott degut, talán első ránézésre azt gondolná, hogy egy mókus. Valójában nem az. Ennek az érdekes, mozgékony csalipatkánynak élőhelye Chile. Növényevő, táplálására zöldségfélék, gyümölcsök felelnek meg. Mivel a deguk rendkívül sokat rágnak, ezért gondoskodjunk számukra különböző faágakról, amelyre egyrészt ügyesen felkapaszkodnak és egy idő után szét is rágják azt. A nőstény hosszú, 90 napos vemhesség után hozza világra fejlett kölykeit. Az utódok száma 2-6 közé tehető. A fiatalokat 1 hónapos korukban választhatjuk el az anyától. Társas lény, csak akkor tartsunk egy degut, ha sokat tudunk vele foglalkozni. Egy hím több nősténnyel jól tartható. Ha nem szeretnénk, hogy állataink szaporodjanak, akkor két nőstényt tartsunk.  
  Ecsetfarkú pele  
  Graphiurus murinus  
  Ecsetfarkú pele  
  Afrika lakója az ecsetfarkú pele. Afrikában honos elsősorban az erdős területeket lakja. Mozgékony, zömében az esti órákban és éjszaka aktív. Táplálására magvak, gyümölcsök, joghurtok felelnek meg. Nem válogatnak, szinte mindent elfogyasztanak. Kedvelt eleségük a dió és a mogyoró. Természetesen az állati fehérje rendszeres adagolása náluk is fontos. Nagyobb tágasabb terráriumukba érdemes egy papagáj odút elhelyezni. Állataink számára biztonságot nyújt és nem utolsósorban a nőstény utódaikat is itt hozza világra. Mivel a pelék ügyesen kapaszkodnak és emellett rendkívül gyors mozgású állatok, ezért takarításnál erre ügyeljünk. Lehetőleg a lakás legkisebb helyiségét válasszuk e célra, mert ha itt el is szalad kedvencünk, könnyebben megtaláljuk, mint a lakás tágasabb pontján.  
  Csuklyás patkány  
  Vándorpatkány ( Rattus norvegicus ) háziasított változata  
  Csuklyás patkány  
  Őse a vándorpatkány, mely szinte egész Európában elterjedt. Ideális házi kedvenc. Vásárláskor érdemes fiatal példányt, lehetőleg hímet választani. A kezdeti rendszeres foglalkozás hatására patkányunk gyorsan kezessé, egy igazi „családtaggá” válik. Nagyon kötődik a férőhelyéhez, veszély esetén is azonnal visszaszalad ketrécébe. Táplálása egyszerű, szinte mindent elfogyaszt. Alaptakarmányként magkeveréket adjunk. Itatására legegyszerűbb ha ketrecükbe vagy a terráriumukba egy önitatót helyezünk el.  
  Labor egér  
  Mus musculus  
  Labor egér  
  Őse a házi egér, amely Európában szinte mindenhol megtalálható. Számos színváltozata ismert a laboregérnek. Léteznek már tarka, csillogó szőrű (szatén ) sőt göndörszőrű változatai is. Ha kedvencnek egy példányt szeretnénk otthonunkban gondozni, akkor csakis kizárólag nőstény egyedet válasszunk, mert kevésbé szagosak, mint a hímek. Táplálásukra gabona magvak, emellett speciális dugósított egértáp felel meg. Ez utóbbi ivóvízzel kiegészítve teljes értékű, kedvencünk számára.  
  Szíriai aranyhörcsög  
  Mesocricetus auratus  
  Szíriai aranyhörcsög  
 

Talán a gyerekek körében a leggyakrabban tartott rágcsálófaj az aranyhörcsög. Különböző színű, hosszabb rövid szőrű változataik már nem ritkák a kereskedésekben. Ha a fiatalokkal nem foglalkozunk kellőképp, gyorsan elkanászodnak, harapossá válhatnak! Ezért érdemes kedvencünkkel naponta foglalkozni. Alvó hörcsögöt ne piszkáljunk, mert még a szelíd példány is megharaphat minket, ha megijed! Könnyen szaporodnak alomszámuk 1-6 közé tehető. Életttartamuk 2-3 év.

 
  Dzsungária törpehörcsög  
  Phodopus sungorus sungorus  
  Dzsungáriai törpehörcsög  
 

Közép Ázsia lakója ez a kistermetű törpehörcsög faj. Hossza 9-10 cm , háta barnásszürke színű, melyen hosszú fekete sáv húzódik. Szeme fekete, farka rövid. Számos színváltozatával találkozhatunk kereskedésekben. Leggyakoribb színváltozatok a kék, gyöngyház, és fehér. Viszonylag kis férőhelyet igénylő állatok. Egy 30x 30 x 30 cm-es akváriumban vagy terráriumban jól tarthatók. Mivel a szabadban magányosan élő állatok a hörcsögfélék, ezért egymagában is jól megvan, viszont ha társat szeretnénk kedvencünknek akkor párban, tartsuk őket. Könnyen szaporodnak, alomszámuk 1-8 közé tehető. Fialáskor ne válasszuk szét a szülőket, mert utána nehézkes lehet az összeszoktatásuk! Alaptakarmányuk rágcsálómagkeverék, amelyet kiegészíthetünk apróbb magvakkal. Folyamatos állati fehérjére van szüksége! Nedvesség utánpótlásra különböző gyümölcsök (pl. alma) megfelel, vagy adhatunk lédús zöldségféléket (pl. uborka). Fogaik koptatására háztartási keksz vagy száraz kenyér megfelel. Terráriumi körülmények között 2-3 évig élnek.

 
  Roborovszki törpehörcsög  
  Phodopus roborovskii  
  Roborovszki törpehörcsög  
 

A dzsungáriai törpehörcsög mellet másik közkedvelt faj a Roborovszki törpehörcsög. Szintén Ázsia lakója, itt hasonlóan sztyeppés területen él, mint az előbb említett faj. Hossza 8- 9 cm , háta zsemleszínű, hasa fehér.Tartása és táplálása megegyezik az előzőekben leírtakkal.Nem igényel olyan nagy mennyiségű állati eredetű takarmányt, mint előző fajtársa. Nem olyan szapora mint a dzsungi.Életkora 2-3 évre tehető

 
  Csíkos fűegér  
  Lemniscomys barbarus  
  Csíkos fűegér  
 

Közép és Nyugat Afrika lakója, testhossza eléri a 10 cm-t és ehhez társul hasonló hosszúságú csupasz farka. Tartását gyakorlott kisemlős tartoknak ajánlom, elsősorban gyors mozgása miatt. Megriasztáskor képes kb. 1 méteres ugrásokra is! Alaptakarmányát a szokványos rágcsáló magkeverék alkotja. Naponta adjunk zöldségféléket ill. gyümölcsöket számukra. Érdemes hetente egyszer vagy kétszer állati eredetű takarmánnyal megkínálni állatainkat.

 
  Tengerimalac  
  Cavia aparea f. porcelus  
  Tengerimalac  
 

Gyakran tartott kisemlős, mely gyerek mellé szelídsége miatt ajánlott. Nappal aktív rágcsáló. Takarmányozását tekintve sok zöldet igényel, melyet tavasztól késő őszig mi magunk is begyűjthetünk. A zöldfélék közül előszeretettel fogyasztja a tyúkhúrt,gyermekláncfüvet, lóherét. De számos gyümölcsöt és zöldségfélét is elfogyaszt. A téli időszakban a salátával vigyázzunk, mert gyakran csigairtó és más szerekkel kezelt, és a vegyszer állataink váratlan pusztulását eredményezheti! Téli időszakban inkább a káposztaféléket, uborkát, sárgarépát és almát adjunk kedvencünknek Hosszú életű állatok, átlagosan 6-8 évig élnek.

 
  Belga kopasz malac  
     
  Belga kopasz malac  
  Egyre többen tartanak kopasz malackákat. Áruk, a szőrös tengerimalacokhoz képest elég borsos. A szőrnélküli kedvencek tartási igényei megegyeznek a szőrös tengerimalacoknál lerírtakkal. Viszont érzékenyek a megfázásra. Ezért célszerű a terrárium fölé egy csipeszes lámpát helyezni, ezalatt tudnak melegedni állataink.  
  Mongol futóegér  
  Meriones unguiculatus  
  Mongól futóegér  
  Ázsia lakója, ez az érdeklődő, kedves tekintetű rágcsáló faj. Rendszeres foglalkozás mellett gyorsan hozzánk szoknak, és egy kis idő után már elfogyasztják a kézből felkínált táplálékot. Viszonylag nagy mozgásigénye van. Számos színváltozata ismert. Táplálására rágcsáló magkeverék alkalmas, emellett, rendszeres állatifehérje utánpótlásra van szükség. Érdemes behelyezni a terráriumukba papirhengert melyet, egy éjszaka alatt képes felaprítani. Fészekanyagnak rétiszénát használjunk.  
  Japán táncoló egér  
  Mus musculus f. domestica  
  Japán táncoló egér  
  A japánok tenyésztették ki, nevét körkörös mozgásáról kapta, amit lényegében egy öröklött egyensúlyzavar okoz. Tartása egyszerű, szólóban vagy párban is jól tartható. Viszont, ha nem szeretnénk, hogy állataink szaporodjanak, akkor két nőstényt válasszunk. Élettartamuk viszonylag rövid, 1-1.5 évre tehető. Táplálására apró magvak felelnek meg. Emellett adjunk nekik állatai fehérjét (pl. sajt, túró, lisztkukac ) és gondoskodjunk a megfelelő nedvesség pótlásról ivóvíz vagy lédús zöldségfélék vagy gyümölcsök formájában.  
  Afrikai fehérhasú törpesün  
  Atelerix albiventris  
  Afrikai fehérhasu törpesün  
  Közép-Afrikában, Szudán, Zambia és Szenegál területen él. Tartására tágasabb, nagyobb alapterületű ketrec vagy akvárium felel meg. Számos színváltozata ismert. A sünök állati eredetű táplálékot fogyasztanak (pl. tücsök, lisztkukac, gyászbogárlárva,vándorsáska ). A nappali órákat általában összekuporodva, alvással töltik. Természetesen etetéskor, nappal is felélénkülnek.  
  Csíkos mókus  
  Eutamias sibiricus  
  Csíkos mókus  
  A csíkos mókus más néven Burunduk Ázsia lakója. Ázsia nagy részén elterjedt, főleg a fenyőerdőket lakja. Nagy mozgásigényű, látványos külsejű nappali kisemlős. A burunduk egyesével tartható. A rövid szaporodási ciklusban lehet csak őket együtt tartani. Táplálásukra magvak, gyümölcsök és különféle rovarok felelnek meg. Emellett előszeretettel fogyasztják a diót és a mogyorót.  
  Vadászgörény  
  Mustela putorius  
  Vadászgörény  
  Európában és Észak Afrikában található meg. Kedvelt hobbiállat. Elsősorban olyan embernek ajánlott a tartása, aki sok szabadidővel rendelkezik. A tavaszi és nyári időszakban kölykeznek, ilyenkor érdemes csakis fiatal példányt beszerezni. Táplálására különféle kisemlősök, vagy nyers hús alkalmas. Amennyiben kedvencünket nem akarjuk egerekkel táplálni, erre a célra léteznek már teljes értékű görénytápok is. Tartására tágas ketrec alkalmas.  

Vissza