Rágcsáló felszerelések megjelenítése

Rágcsálók

Kínai csíkos törpehörcsög

Cricetulus barabensis

Kínai csíkos törpehörcsög

Élőhelye Kína mellett megtalálható Kazahsztán területén és a Bajkál-tó környékén is. Mint minden hörcsög a kínai csíkos törpehörcsög is magányos állat, és éjszaka aktív.

Míg más törpehörcsögök jól tarthatók párban, addig a kínai csíkos törpehörcsög csak magányosan tartható.  6-8 hetesen válnak ivaréretté. Amennyiben szaporítani szeretnénk kedvencünket, 1 pár számára minél nagyobb férőhelyet válasszunk és rakjunk a terráriumba sok szénát és más különféle búvóhelyet pl. papírhengerek. A nőstény agresszív magatartása miatt lényeges, hogy a hím el tudjon bújni párja elöl.

Táplálására különféle magvak alkalmasak. Sok állati fehérjét fogyaszt, ezért napi rendszerességgel biztosítsunk számára lisztkukacot, sajtot vagy túrót.

Víz mindig legyen előtte.

Átlag életkora 2-3 év. 

Csincsilla
Chinchilla lanigera
Csincsilla

Dél-Amerikában, Chile, Peru, Bolívia és Argentína lakója. Mára veszélyeztetett faj lett a bundájuk miatti vadászásuk végett. A hegyvidéki életmódjára utal a sűrű, tömött bundája. Kedvelt kisemlős, tartására tágas magasabb építésű ketrec felel meg. Társas állat, érdemes párban tartani. A ketrec fontos eleme a faág, amelyen állataink előszeretettel ücsörögnek. Éjszakai életmódot él, ezért nappal alszanak.

Növényevő, fontos számára a jó minőségű széna, magok, gyümölcsök.

Fontos a friss ivóvíz biztosítása, napi szinten. Finom, puha bundáját rendszeres porfürdőzéssel tudja tisztán tartani. Erre a célra egy elfektetett műanyag vagy üveg edényt helyezzünk el, melyben a homok vastagsága 1-2 cm legyen és állataink kényelmesen beleférjenek.

Átlag életkora 8-10 év.

Nem összetévesztendő a rövidfarkú csincsillával!!

Törpenyulak
Törpenyúl
A törpenyulak őse az üregi nyúl egész Európában elterjedt. A mai változatok a domesztikáció hatására alakultak ki. Főleg a gyerekek kedvenc háziállata a törpenyúl. Léteznek már egészen apró termetű közel 1 kilósra növekvő fajtái. Számos színben és változatban tenyésztik. Tartására tágas ketrec felel meg. Növényevő, rendszeresen és sokat eszik. Főleg magvakat, nyúltápot fogyaszt. Ivóvízre és friss szénára, zöldségfélékre napi rendszerességgel szüksége van. Könnyen, gyorsan szelídülnek. Mivel nagy a mozgásigényük ezért érdemes kiengedni őket a lakásban. Természetesen felügyelettel, mert a magára hagyott nyúl, kárt tehet a bútorainkban és megrághatja a vezetékeket is.
Degu
Octodon degus
Degu

Dél-Amerikai Andok hegység bokros füves területein honos földalatti járatokban élnek.

Aki még nem látott degut, talán első ránézésre azt gondolná, hogy egy mókus. Valójában nem az. Ennek az érdekes, mozgékony csali patkánynak élőhelye Chile, Argentína.  Eredetileg kutatási célból tartották őket, mára a kíváncsi és játékos természetük miatt elterjedt házi kedvenc. Természetben nagy csapatokban élnek, ezért ne tartsuk egyedül. Bojtos farka sérülékeny, annál fogva ne emeljük meg őket, mert könnyen elhagyja, letörik.

Az egészséges felnőtt egyedek fogai narancssárgák. Ez a nyálban kiválasztódó enzimnek köszönhető, mely a növényi klorofilt bontja és az ebből képződő színes anyag színezi el a fogukat.

4-5 hónapos korukra érik el az ivarérettséget és a vemhességük igen hosszú ideig 87-92 napig tart.

Átlagosan az utódok száma 3-9 közé tehető., melyek 6 hetes koruktól választhatók el. 

Átlagos életkoruk 6-8 év. 

Természetben különböző fűfélékkel, gyökerekkel és más növényi részekkel táplálkoznak. Etetésüknél fontos a jó emésztéshez és a megfelelő rostellátáshoz a széna, továbbá deguknak készült jó minőségű, színezék és tartósítószer mentes, vitaminban dús tápot.Kaphatnak zöldséget, fűféléket, mint pitypang, tyúkhúr esetleg elvétve alacsony cukortartalmú gyümölcsöt, de erre figyelni kell, mert a degu szervezete nehezen bontja le a cukrot és ebből adódóan könnyen cukorbetegség alakulhat ki nála. Szigorúan tilos neki csokoládét, kekszet adni. Friss víz mindig legyen előtte!

Mivel a deguk sokat rágnak, gondoskodjunk számukra különböző faágakról, melyre egyrészt ügyesen felkapaszkodnak és egy idő után azt szét is rágják. Kedvelt játéka a homokfürdőzés, ezért helyezzünk be neki tiszta fürdető homokot (kisállat-kereskedésben szerezzük be) mellyel nemcsak unalmát űzzük, de bundája is fényesebb, ápoltabb lesz. 

  A tenyésztés nagy szakértelmet igényel, kezdőként és szakértelem hiányában semmiképp se álljunk neki. 
Ecsetfarkú pele
Graphiurus murinus
Ecsetfarkú pele
Afrika lakója az ecsetfarkú pele. Afrikában honos elsősorban az erdős területeket lakja. Mozgékony, zömében az esti órákban és éjszaka aktív. Táplálására magvak, gyümölcsök, joghurtok felelnek meg. Nem válogatnak, szinte mindent elfogyasztanak. Kedvelt eleségük a dió és a mogyoró. Természetesen az állati fehérje rendszeres adagolása náluk is fontos. Nagyobb tágasabb terráriumukba érdemes egy papagáj odút elhelyezni. Állataink számára biztonságot nyújt és nem utolsósorban a nőstény utódaikat is itt hozza világra. Mivel a pelék ügyesen kapaszkodnak és emellett rendkívül gyors mozgású állatok, ezért takarításnál erre ügyeljünk. Lehetőleg a lakás legkisebb helyiségét válasszuk e célra, mert ha itt el is szalad kedvencünk, könnyebben megtaláljuk, mint a lakás tágasabb pontján.
Csuklyás patkány
Vándorpatkány ( Rattus norvegicus ) háziasított változata
Csuklyás patkány

Őse a vándorpatkány, mely szinte egész Európában elterjedt. Ideális házi kedvenc. Vásárláskor érdemes fiatal példányt, lehetőleg hímet választani, melynek szőre durvább tapintású és kevésbé mozgékony, mint a nőstéy.  Rendkívüli intelligenciája és fejlett szociális igénye végett szükséges a rendszeres foglalkozás, melynek hatására patkányunk gyorsan kezessé, egy igazi „családtaggá” válik.

Érdemes azonos nemű csoportban tartani, mert rendkívül szapora. Nagyon kötődik a férőhelyéhez, veszély esetén is azonnal visszaszalad ketrecébe.

Táplálása egyszerű, szinte mindent elfogyaszt. Alaptakarmányként patkányoknak való magkeveréket adjunk, de sok fehérjét és zöldséget igényelnek.  Itatására legegyszerűbb, ha ketrecükbe vagy a terráriumukba egy önitatót helyezünk el. Legelterjedtebb a csuklyás patkány, de a dumbó fülű patkány is gyakori. Ketrecbe tartsuk őket, a nagy mozgásigényük miatt.

Átlag életkora: 2-3,5 év.

Labor egér
Mus musculus
Labor egér

Őse a házi egér, amely Európában szinte mindenhol megtalálható. Számos színváltozata ismert a laboregérnek. Léteznek már tarka, csillogó szőrű (szatén ) sőt göndör szőrű változatai is.

Ha kedvencnek egy példányt szeretnénk otthonunkban gondozni, akkor csakis kizárólag nőstény egyedet válasszunk, mert kevésbé szagosak, mint a hímek. Természetben laza szerkezetű kolóniákban él ezért egyedül ne tartsuk őket. Könnyen szelídülnek, inkább szaglásuk által tájékozódnak, mert látásuk nem olyan jó.

Táplálásukra gabona magvak, emellett speciális dugósított egértáp felel meg.

Ez utóbbi ivóvízzel kiegészítve teljes értékű, kedvencünk számára.

Átlag életkor 1,5-2 év.

Szíriai aranyhörcsög
Mesocricetus auratus
Szíriai aranyhörcsög

Talán a gyerekek körében a leggyakrabban tartott rágcsálófaj az aranyhörcsög. Különböző színű, hosszabb rövid szőrű változataik már nem ritkák a kereskedésekben. Ha a fiatalokkal nem foglalkozunk kellőképp, gyorsan elkanászodnak, harapóssá válhatnak! Ezért érdemes kedvencünkkel naponta foglalkozni.

Alvó hörcsögöt ne piszkáljunk, mert még a szelíd példány is megharaphat minket, ha megijed! Magányos, területvédő állatok ezért ne tartsuk őket együtt. Könnyen szaporodnak alomszámuk átlagosan 1-6 közé tehető, de nem ritka a 10 fölötti egyedszám sem. 

Egy gyakorlatlan vagy magát fenyegetve érző anyahörcsög elhagyhatja, vagy akár fel is falhatja utódait, ezért kezdő hörcsögtartók számára nem javasolt a faj szaporítása. Éjszakai életmódot folytat, nappal alszik.

Tápláléka magok, zöldség gyümölcs és változatos fehérjeforrást is biztosítsunk neki. Friss víz mindig legyen előttük. Élettartamuk 2-3 év. 

Dzsungária törpehörcsög
Phodopus sungorus sungorus
Dzsungáriai törpehörcsög

Közép Ázsia lakója ez a kistermetű törpehörcsög faj. Hossza 9-10 cm , háta barnásszürke színű, melyen hosszú fekete sáv húzódik. Szeme fekete, farka rövid. Számos színváltozatával találkozhatunk kereskedésekben. Leggyakoribb színváltozatok a kék, gyöngyház, és fehér.

Viszonylag kis férőhelyet igénylő állatok. Egy 30x 30 x 30 cm-es akváriumban vagy terráriumban jól tarthatók. Mivel a szabadban magányosan élő állatok a hörcsögfélék, ezért egymagában is jól megvan, viszont ha társat szeretnénk kedvencünknek, akkor párban tartsuk őket. Könnyen szaporodnak, alomszámuk 1-8 közé tehető. Fialáskor ne válasszuk szét a szülőket, mert utána nehézkes lehet az összeszoktatásuk!

Alaptakarmányuk rágcsálómagkeverék, amelyet kiegészíthetünk apróbb magvakkal. Folyamatos állati fehérjére van szüksége! Nedvesség és vitamin pótlásutánpótlásra különböző gyümölcsök (pl. alma) megfelel, vagy adhatunk lédús zöldségféléket (pl. uborka).  

Ivóvizet biztosítsunk számukra. Fogaik koptatására háztartási keksz vagy száraz kenyér is ritkán megfelel.

Terráriumi körülmények között 2-3 évig élnek. 

Roborovszki törpehörcsög
Phodopus roborovskii
Roborovszki törpehörcsög

A dzsungáriai törpehörcsög mellet másik közkedvelt faj a Roborovszki törpehörcsög. Szintén Ázsia lakója, itt hasonlóan sztyeppés területen él, mint az előbb említett faj.

Hossza 8- 9 cm , háta zsemleszínű, hasa fehér. Tartása és táplálása megegyezik az előzőekben leírtakkal.

Nem igényel olyan nagy mennyiségű állati eredetű takarmányt, mint előző fajtársa. Nem olyan szapora, mint a dzsungi. Életkora

2-3 évre tehető.

Csíkos fűegér
Lemniscomys barbarus
Csíkos fűegér

Közép és Nyugat Afrika lakója, testhossza eléri a 10 cm-t és ehhez társul hasonló hosszúságú csupasz farka. Tartása gyakorlott kisemlős tartoknak javasolt, elsősorban gyors mozgása miatt. Megriasztáskor képes kb. 1 méteres ugrásokra is! Természetes élőhelyén kolóniákban él, ezért nem javasolt egyedül tartani.

Szabadban fűfélékkel, hajtásokkal, magokkal táplálkozik leginkább, de gyakran fogyaszt rovart is.  Alaptakarmányát a szokványos rágcsáló magkeverék alkotja. Naponta adjunk zöldségféléket ill. gyümölcsöket számukra. Érdemes hetente egyszer vagy kétszer állati eredetű takarmánnyal megkínálni állatainkat.  

Fogságban 4-5 évig is élhet. 

Tengerimalac
Cavia aparea f. porcelus
Tengerimalac

Ősei természetes élőhelye Dél-Amerika, azon belül Kelet-Brazília, Peru, Chile, Argentína.  Egyik jelenleg vadon élő fajukhoz sem hasonlítanak. Teljesen háziasított faj. Gyakran tartott kisemlős, mely gyerek mellé szelídsége miatt ajánlott. Nappal aktív rágcsáló.

Takarmányozását tekintve sok zöldet igényel, melyet tavasztól késő őszig mi magunk is begyűjthetünk. A zöldfélék közül előszeretettel fogyasztja a tyúkhúrt,gyermekláncfüvet, lóherét. De számos gyümölcsöt és zöldségfélét is elfogyaszt. A téli időszakban a salátával vigyázzunk, mert gyakran csigairtó és más szerekkel kezelt, és a vegyszer állataink váratlan pusztulását eredményezheti!

Téli időszakban inkább a káposztaféléket, uborkát, sárgarépát és almát adjunk kedvencünknek. Fontos a magas C-vitamin pótlás eleségben vagy ívó vízhez adagolva, mert szervezetük nem képes előállítani.. Továbbá szénát is biztosítsunk számára. Ivóvíz mindig legyen előtte! 

Hosszú életű állatok, átlagosan 6-8 évig élnek. 

Belga kopasz malac
Belga kopasz malac

Egyre többen tartanak kopasz malackákat. Áruk, a szőrös tengerimalacokhoz képest elég borsos. A szőrnélküli kedvencek tartási igényei megegyeznek a szőrös tengerimalacoknál leírtakkal.

Viszont érzékenyek a hőmérsékletre, megfázásra, huzatra. Ezért célszerű őket terráriumban tartani és fölé egy melegítő lámpát helyezni, ezalatt tudnak melegedni állataink! 

Mongol futóegér
Meriones unguiculatus
Mongól futóegér
Ázsia lakója, ez az érdeklődő, kedves tekintetű rágcsáló faj. Rendszeres foglalkozás mellett gyorsan hozzánk szoknak, és egy kis idő után már elfogyasztják a kézből felkínált táplálékot. Viszonylag nagy mozgásigénye van. Számos színváltozata ismert. Táplálására rágcsáló magkeverék alkalmas, emellett, rendszeres állatifehérje utánpótlásra van szükség. Érdemes behelyezni a terráriumukba papirhengert melyet, egy éjszaka alatt képes felaprítani. Fészekanyagnak rétiszénát használjunk.
Japán táncoló egér
Mus musculus f. domestica
Japán táncoló egér
A japánok tenyésztették ki, nevét körkörös mozgásáról kapta, amit lényegében egy öröklött egyensúlyzavar okoz. Tartása egyszerű, szólóban vagy párban is jól tartható. Viszont, ha nem szeretnénk, hogy állataink szaporodjanak, akkor két nőstényt válasszunk. Élettartamuk viszonylag rövid, 1-1.5 évre tehető. Táplálására apró magvak felelnek meg. Emellett adjunk nekik állatai fehérjét (pl. sajt, túró, lisztkukac ) és gondoskodjunk a megfelelő nedvesség pótlásról ivóvíz vagy lédús zöldségfélék vagy gyümölcsök formájában.
Afrikai fehérhasú törpesün
Atelerix albiventris
Afrikai fehérhasu törpesün
Közép-Afrikában, Szudán, Zambia és Szenegál területen él. Tartására tágasabb, nagyobb alapterületű ketrec vagy akvárium felel meg. Számos színváltozata ismert. A sünök állati eredetű táplálékot fogyasztanak (pl. tücsök, lisztkukac, gyászbogárlárva,vándorsáska ). A nappali órákat általában összekuporodva, alvással töltik. Természetesen etetéskor, nappal is felélénkülnek.
Csíkos mókus
Eutamias sibiricus
Csíkos mókus

A csíkos mókus más néven Burunduk Ázsia lakója. Ázsia nagy részén elterjedt, főleg a fenyőerdőket lakja. Nagy mozgásigényű, látványos külsejű nappali kisemlős. A burunduk egyesével tartható. A rövid szaporodási ciklusban lehet csak őket együtt tartani. Táplálásukra magvak, gyümölcsök és különféle rovarok felelnek meg. Emellett előszeretettel fogyasztják a diót és a mogyorót.

2016 óta idegenhonos inváziós fajnak minősül a Burunduk az EU-ban , ezért kereskedésünkben sem elérhető!

Vadászgörény
Mustela putorius
Vadászgörény
Európában és Észak Afrikában található meg. Kedvelt hobbiállat. Elsősorban olyan embernek ajánlott a tartása, aki sok szabadidővel rendelkezik. A tavaszi és nyári időszakban kölykeznek, ilyenkor érdemes csakis fiatal példányt beszerezni. Táplálására különféle kisemlősök, vagy nyers hús alkalmas. Amennyiben kedvencünket nem akarjuk egerekkel táplálni, erre a célra léteznek már teljes értékű görénytápok is. Tartására tágas ketrec alkalmas.

Vissza