Díszmadár felszerelések

  Japáni sirályka  
 

Lonchura domestica

 
  Japáni sirályka  
 

A hegyesfarkú bronzpinty hosszas domesztikációja során Japánban tenyésztették ki, ezt a sikeres apró termetű pintyet. Egyike a legkönnyebben tartható és szaporítható pintyféléknek. Látható ivari különbség nincs köztük, hangjuk alapján ismerhetjük fel a hímeket. Jól társítható más pintyekkel. Táplálására fénymag, fehér köles megfelel.

 
  Hullámos papagáj  
  Melopsittacus undulatus  
  Hullámos papagáj  
  Ausztráliából származik. A papagájtartók egyik legkedveltebb és leggyakrabban tartott madara. Sikerét köszönheti az egyszerű tartásának. Rendszeres foglalkozás mellett kedvencünk gyorsan szelídül és elég könnyen és gyorsan tanulják meg a szavakat, egyszerűbb mondatokat. Hím példányt válasszunk erre a célra, mert ha párban tartjuk őket, akkor nem velünk, hanem társukkal foglalkoznak. Táplálására vörös köles, fénymag, fehér köles és zab felel meg. Nagyon kedvelik a fürtös kölest is.  
  Kanári  
  Serinus canaria  
  Kanári  
  Megtalálható a kanári szigetektől, Azori és Madeira szigetekig. A cserjés, bozótos területeket lakja. Elsősorban a kellemes hangja és a külleme miatt vált ismert kalitkában tartott madárrá. Ha elsősorban a hangja miatt vásárolnánk kanárit, akkor minden esetben hím példányt vásároljunk, mivel a tojók nem énekelnek. Ivarérettségét 1 éves korára éri el. A magvak mellett rendszeres fogyaszt zöld eleséget (pl. spenót, tyúkhúr ). Számos színváltozatban tenyésztik. A sok éves tenyésztés során a madarak mérete is eltérő.  
  Gyémántgerle  
  Geopelia cuneata  
  Gyémántgerle  
  Ausztráliában honos kistestű gerle. Párban érdemes tartani. Táplálására apró magvak (pl. köles, fénymag) és búza felel meg. Élettartamuk 10-15 évre tehető. Turbékoló hangja kellemes.  
  Zebra pinty  
  Taeniopygia guttata  
  Zebrapinty  
  Ausztráliában szinte mindenhol megtalálható. A füves bokros területeket kedveli. Egyike a leggyakrabban tartott madaraknak. Alaptakarmánya muhar, köles és fénymag keveréke. Emellett szívesen fogyaszt tyúkhúrt, salátalevelet, sárgarépa és a fehérrépa zöldjét( petrezselyem). A fióka nevelés időszakában elengedhetetlen a főtt tojás vagy más komplett lágyeleség. Előszeretettel fürdenek, ezért kalitkájukra akasszunk fel fürdetőt. Mivel a pintyek kiszórják a magvakat, ezért érdemes a kalitka oldalait üveggel borítani.  
  Veréb papagáj  
  Forpus spp.  
  Veréb papagály  
  Dél-Amerika, a trópusi erdők lakói a veréb papagájok. Első ránézésre nagyon hasonlítanak a törpepapagájokra( Agapornis spp. ), de ha egy kicsit jobban szemrevételezzük őket, akkor látványos különbségeket fedezhetünk fel. Lakásban is jól tarthatók, férőhelyük legyen tágas és lehetőleg a lakás világos védett helyére kerüljön. Számos fajuk ismert. Táplálásukra a magok mellett sok zöldet igényelnek, emellett egészítsük ki étrendjüket gyümölcsökkel és állati fehérjével (pl. főtt tojás) is.  
  Törpepapagájok  
  Agapornis spp.  
  Törpepapagáj  
  Az Afrikában és Madagaszkáron honos törpepapagájoknak 9 fajuk ismert. Két csoportra lehet elkülöníteni az Agapornisokat. A szemgyűrűs és a szemgyűrű nélküli fajok. Párban érdemes tartani őket.
Testalkatuk zömök, kicsit testesebbek a közismert hullámos papagájnál. Táplálásukra magvak alkalmasak (köles, fénymag, napraforgó, zab stb.) és kiegészítésként adjunk kevés földimogyorót, kender és négermagot, tökmagot, fürtös kölest. Étrendjüket egészítsük ki zöldségfélékkel, gyümölcsökkel és lágyeleséggel.
Számos színváltozataik ismertek, ilyenek: a zöld, a kék, a sárga és ezek színárnyalatai, de ismertek a tarka és a pasztell változatok is.
 

Vissza